Tales of The dark knight, del 1

Jag gillar Batman. Väldigt mycket, till och med. Så pass mycket att jag har under det senaste året samlat på mig sju grafiska noveller (seriealbum, för den som vill) om just Batman. Fyra till är på väg och därför tänkte jag fylla lite utrymme här i bloggen genom att recensera samtliga! Inte på en gång, givetvis, men under en period i alla fall :)

Jag kommer att recensera dem utan någon speciell ordning, förutom de två första, vars handling hänger ihop väldigt mycket.

Vi kör igång direkt med Batman: The long halloween.
The long halloween är en så kallad "Year two story", alltså den utspelas i början av Batmans karriär, när han hunnit bygga upp ett galleri av motståndare, men ännu inte tagit sig an Dick Grayson som Robin. Detta är historien om The Holiday Killer, som mördar Gothams gangsterbossar under högtidsdagar så som jul, alla hjärtans dag, S:t Patricks Day, Mors dag och liknande. I jakten på mördarens identitet tvingas Batman springa gatulopp mot alla sina värsta fiender, som Jokern, Poison Ivy, Riddler, Catwoman och många andra.
Men utöver detta är det också berättelsen om hur Harvey Dent blev Two-Face. Det är detta som är den verkliga behållningen med handlingen, då det är en riktigt tragisk berättelse om en man som ville göra väl, men som blev nedbruten av systemet och till slut blev en del av den brottslighet han försökte bekämpa. Men till skillnad från filmen The Dark Knight så dör inte Dent/Two-Face i slutet och på så sätt slösas bort! (Two-Face är enligt mig serietidningsvärldens bästa skurk någonsin och jag blev måttligt irriterad när Christopher Nolan tog död på honom i sin film)

Boken är skriven av Jeph Loeb och tecknad av Tim Sale och är den hittills bästa jag har läst om Batman. Handlingen är tät och spännande och det är verkligen ett klassiskt deckarmysterium att lista ut vem The Holiday Killer är. Bered er på en överraskning, så mycket kan jag säga ;)
Men det är som sagt Harvey Dents historia som berör mest. Den är helt enkelt genialiskt skriven och väldigt gripande.
Tillsammans med fantastiska bilder av Tim Sale är detta som sagt den bästa graphic novel jag har läst. Men den blir faktiskt ännu bättre om man läser uppföljaren, Dark Victory också. Dessa två historier hänger samman då Dark Victory är en ren uppföljare till The Long Halloween.




I Dark Victory presenteras Dick Grayson i handlingen och Batman tvingas återigen göra upp med en stor mängd av sina fiender då det verkar som om The Holiday Killer har återvänt till Gotham City. Tillsammans med Jim Gordon jobbar Batman för att lösa ännu ett mysterium, samtidigt som Two-Face har sina egna planer...

Eftersom handligen är så viktig i båda delarna så vill jag inte spoila allt för mycket. Jag kan dock rekommendera alla att läsa dessa två historier, helst i sträck då de verkligen är helt suveräna :) Men ska du bara välja en av dem så är det naturligtvis The Long Halloween som gäller!

Betyg:

The Long Halloween: 10 av 10
Dark Victory: 8 av 10

Totalbetyg: 9 av 10 (säger kanske sig självt :P )


Livet som lönnmördare

Det tog ett litet tag. Lite mer än ett halvår närmare bestämt. Men nu har jag ÄNTLIGEN satt mig ner ordentligt med Assassin's Creed 2.

Och jag ÄLSKAR det! :)

Första spelet var bra, men lite enformigt. I slutet stressade jag nästan igenom det för att bli klar. Men känslan av att vara en supercool lönnmördare var svårslagen :) Plus att spelet slutade med en nästan plågsam cliffhanger, så man ville veta DIREKT vad som skulle hända..

Tvåan tar i vilket fall vid direkt där ettan slutade, och efter lite grejer som jag inte vill spoila så hamnar man i 1400-talets Italien istället för i det heliga landet, som i ettan.

Har spelat i kanske 6-7 timmar nu, och än ser jag inga tecken på upprepning eller enformighet! Tvärtom känner man sig om möjligt ÄNNU coolare som Ezio än man gjorde som Altaïr i första spelet. Italien är ett grymt ställe för spel och jag rusar runt och lönnmördar, plundrar gondoler och klättrar på fasader som aldrig förr!

För er som inte spelat det, så kan jag verkligen rekommendera att ni gör det! :) En lite mer utförlig recension kan komma när jag klarat spelet :)

RSS 2.0